Råd 6

Lugnt rödaktigt ljus för umgänge och harmoni

Våra råd avser inte att ersätta belysningsinformationen från leverantörer, professionella, forskare och t.ex. Belysningsbranschen, ljuskultur och Energimyndigheten. Vi vill förbättra fler människors förmåga att ta nytta av den information som finns. Vi vill också nämna att vi lärt oss mycket på att själva mäta upp många ljusmiljöer med en bra portabel spektrometer.

Gult, eller rödaktigt ljus är smickrande för huden. Huden får en varmare ton eftersom de rödaktiga tonerna i huden reflekteras. Blått ljus absorberas av rödaktiga fläckar i huden, vilket gör att området istället blir mörkt och accentuerat. Förändringar i ansiktsfärgen vid känslosvängningar, som kommer sig av mängden syresatt blod, är svårare att upptäcka om andelen röda våglängder är för liten. För att en LED-lampa ska fungera väl för harmoniska samtal bör den därför innehålla röda dioder.

Romantisk middag med stearinljus
Rätt ljus, på rätt plats vid rätt tid.

Tidigare studier med skolelever har indikerat att varmare ljus (omkring 3000 K) kan förbättra kommunikation och minska oro och aggressivitet under lektioner. Idag är det många elever som har svårt att finna tillräcklig ro för att kunna arbeta. Vid senare studier har det framkommit att många barn och unga upplever att ljuset är för intensivt och att de föredrar lägre nivåer för att kunna sätta sig ner och koncentrera sig. Kanske är det viktigare att klassrumsmiljöerna erbjuder restorativa kvaliteter (miljöegenskaper som ger bra möjlighet till mental återhämtning) än att fokusera på hur vi kan skapa en mer produktiv miljö genom hög ljusstyrka. Det är viktigt att vi tar elevernas önskan om en lägre intensitet och en mjukare ljusmiljö på allvar.