Råd 12

700 lumen räcker oftast som arbetsbelysning

Det finns ett flertal aktörer som informerar om hur många lumen man bör välja för olika behov, t.ex. Energimyndigheten. Men de flesta vuxna har mycket bättre känsla för hur många Watt glödlampa man behöver för olika behov. Vuxna har en känsla för hur mycket ljus man fick från en 40W och en 60W lampa och naturligtvis används de minnesbilderna fortfarande som referens för hur ljusstarka lampor man behöver, för olika behov.

Det finns mycket detaljinformation om lm-värden för olika LED-lampor, men denna mångfald av information bygger knappast några enkla minnesregler.

Här har vi därför valt att fokusera på ett enstaka värde som minnesregel. 700 lm är något mindre än de olika lm-värden som belysningsföretagen anger som lämplig motsvarighet till en 60W glödlampa. En anledning till vårt val är att LED-lampornas blåa ljusinnehåll knappast räknas med i lumenvärdena. De ”blåa fotonerna” innehåller dock mycket energi och detta gör att ljuset från en LED-lampa känns mer intensivt än vad lumenvärdet indikerar att det är.

En anledning till att vi valt 700lm som minnesregel och att det ofta är lämpligt att ha mindre ljus är att vi nu till stor del läser från olika slags lysande skärmar. Rekommendationerna för lux-värden, och därmed hur många lumen som behövs, är anpassade till att vi läser text på papper. Vi vill verka för att begränsa risken för val av onödigt intensivt och därmed onödigt stressande ljus, som är en orsak till att många har svårt att somna. Ett lägre värde som riktmärke bidrar också till energisparande.