Råd 11

Glödlampor hade en färgtemperatur på 2700K

Detta är inget råd om vilken färgtemperatur man bör välja, bara en minnesregel. Avsikten är att ge minnesstöd för att komma ihåg att ljuset från LED-lampor med 4000K, 5000K och högre färgtemperaturer är väsentligt annorlunda än ljuset från glödlampor. ”Dagsljus-liknande” belysning med hög färgtemperatur kan vara mycket bra för att skapa en uppiggande ljusmiljö och för att väcka kroppens cirkadiska dygnsklockor på morgonen.

Men med tanke på att allt för många är stressade och har svårt att somna på kvällarna bör vi tänka oss för innan vi byter från 2700K till väsentligt högre färgtemperatur som huvudsaklig belysning. De flesta Skandinaver anser också att glödlampan ger mer harmoniska ljusmiljöer än LED med högre färgtemperatur. Vår tidiga elektrifiering och mörka vintrar gör att vi internationellt sett har ovanligt lång tradition av elektrisk inomhusbelysning. Detta gör att våra inredningars färgval är anpassade till glödlampans ljus.

Glödlampan ger stor andel rött ljus och höga R9-värden (100) och det anser vi är en fördel för socialt umgänge. R9-värdet beskriver kvaliteten på återgivningen av djupröda färger. LED-lampor med 2700K (och även 3000K) ger också en hög andel rödaktigt ljus och i de flesta fall blir ljusmiljön någorlunda trevlig. Men många LED-lampor har hittills ett mycket lägre R9-värde än glödlampor, ofta under 20. Tekniskt sett kan de som utvecklar LED-lampor förbättra R9-värdet.

LED ger stor möjlighet att välja färgkaraktär på ljuset, förenklat sett kan man nu välja om man vill att en ljusmiljö skall vara uppiggande eller mer lugnande. Glödlampor, inklusive halogenlampor, gav knappast någon möjlighet att välja färgtemperatur. Alla glödlampor hade samma form av spektralfördelning.